Jelikož Acetobacter je bakterie užívaná k výrobě octa a kvasinka houba, která už se při výrobě alkoholu opravdu užívá, zbývá nám jen jedna řasa a to rozsivka. Rozsivky jsou velmi široká skupina řas žijících jak u dna rybníků, tak vznášejících se ve vodním sloupci moří. Z jejich schránek, napadaných během dlouhého obdobé druhohor na dno moří, vznikla mazlavá hornina zvaná diatomit (křemelina - schránky byly z křemínu). Jelikož mají schránky rozsivek stavbu podobnou velmi miniaturnímu sítku v několika úrovních, používá se diatomit jako přírodní filtrační materiál, kterým se víno prohání, aby se z něj odstranil zbylý kal z kvašených hroznů. Také se křemelina používala na výrobu dynamitu - napouštěl se jí třaskavý nitroglycerin, aby při převozu lahve s ním při klopýtnutí vozu nevybuchly.
Zasekli jste se? Řešení je zde
11 / 11
Pro milovníky vína (což se tě jistě vůbec netýká, že?) je zásadní ještě jedna řasa, která se užívá v jeho výrobě. Jaká a proč?