Učivo
Biologie

Zoologie: "vražedná" zvířata v ČR

Vlci možná žijí a loví ve smečkách, ale jsou velmi plaší a i ve větším počtu vás pravděpodobně ucítí, nebo uslyší na takovou vzdálenost, že je ani nezahlédnete a utečou. Naopak mnohem nebezpečnější než vlk je téměř každý nevychovaný pes bez vodítka na sídlišti - smrtelná napadení psy v ČR jsou... 
Rys je šelma pořád vzácná a ohromně plachá, takže je problém ho vůbec zahlédnout, pokud na něj nebudete číhat s fotopastí. Navíc jde o poměrně malou kočku, která by vám i při napadení asi nic vážného neudělala.
Na člověka přenosnou vzteklinu se z Evropy daří velmi dobře mýtit, ale pořád se může objevit. Od lišky u nás ale s největší pravděpodobností chytíte spíš prašivinu, podobně jako přes králíka přenosnou tularémii. Takže raději nesahejte na mrtvoly v lese a raději si je neberte domů k večeři. Nehledě na riziko nákazy různými střevními parazity...

Reálně nebezpečí představují medvědi - ve střední Evropě jsou spíše plaší a lidem se vyhýbají. Útok opravdu nevyhledávají (jídla mají všude dost). Ovšem jelikož jsou poměrně tiché šelmy a mají jen velmi omezenou obličejovou mimiku, nedá se z jejich tváře narozdíl od psů číst jejich úmysl. Což může vést k nešťastnému zmatení jak vás, tak medvěda.
Zasekli jste se? Řešení je zde
6 / 10

V ČR se po dlouhých letech konečně objevují i velké šelmy, které jsme vlastní snahou aktivně vymýtili. S tím přicházejí obavy o život při výletech do horských oblastí... Jediné šelmy se však můžeš při přímém setkání bát oprávněně. Které a proč?