Učivo
Biologie

Zoologie: savci ČR

Do Evropy bylo introdukováno (vysazeno) mnoho zvířat, která zde nebyla původní nicméně hodila se na kožešinu nebo maso. Takovými druhy jsou nutrie, ondatra, psík mývalovitý (dostal se sem časem po introdukci v Rusku), norek americký (norek evropský na našem území již nemá výskyt) nebo jeleni jako sika či jelenec, dokonce u nás výjimečně běhá i nějaký ten wapiti nebo antilopa. Nepůvodní je muflon, neboť jeho primární areál výskytu je na Blízkém východě a sem byl zavlečen jako masné zvíře a úspěšně se zde množí. 

Naopak šakal se sem dostal díky oteplování přirozeně z jižního areálu výskytu na Moravu. Rys je naše původní šelma. Losi sem občas dorazí v rámci zcela přirozené zimní migrace, ale jde o plachého samotáře, takže je to vždy jeden kus někde na potulce (ačkoli před nedávnem jeden běhal pár hodin po D1 a nebylo ho při jeho velikosti snadné chytit). Křeček polní je také náš původní hlodavec, ačkoli spatřit ho je velké štěstí.   
Zasekli jste se? Řešení je zde
2 / 7

V ČR je spousta zvířat již dlouhodobě usídlených a dobře se jim tu daří, ale jde o druhy dovezené z ciziny - často Asie nebo Ameriky. Rozdělte druhy na původní a nepůvodní:

los
šakal
rys
křeček
muflon
jelen sika
norek
nutrie

původní naše

nepůvodní cizí