Učivo
Biologie

Bakterie 2

Respirace je buněčné dýchání - a dýchání nemusí být zrovna za přástupu kyslíku, kupodivu. U nás lidí tomu tak je, takže hovoříme o aerobní respiraci. Kyslík je pro nás zásadní neboť ho přímo v buňkách využíváme k tvorbě energie, nutné pro život.
Bakterie umí i úžasné věci jako kvašení (dějí se za i bez přístupu vzduchu), což se nám při nedostatku kyslíku děje v těle také. Není to složitý proces a má sice menší výtěžnost energie, nějakou však vyrobí a bakterie takto dokáží vytvořit etanol, ocet, nebo kyselinu mléčnou, která nám pak v ústech odvápňuje zuby. (Ne vždy je to využití jen pozitivní.)
Bez přístupu vzduchu pak běží anaerobní respirace a tento typ tvorby energie můžeme vidět třeba v hloubce našich kompostů. Jde o rozklad organické hmoty, uvolňuje se při tom do půdy nejenom uhlík, ale i zásadní dusík.
Zasekli jste se? Řešení je zde
4 / 6

Bakterie získávají energii stejně jako naše buňky v rámci různých typů metabolických procesů (u bakterií o něco pestřejších). Energie a také teplo se uvolňuje rozpadem vazeb složitých molekul na jednodušší. Při jakém typu obživy se dochází k následujícím dějům?

umožňuje uvolnit dusík z mrtvol do půdy k dalšímu využití
zpracuje cukerné složky za vzniku etanolu (alkohol)
využívá se k výrobě octa z etanolu
způsobuje v ústech tvorbu kyseliny mléčné při rozkladu cukrů, tím odvápní zuby a kaz je na světě
rozkládá cukry za vzniku energie ATP, což děláme i my lidé

anaerobní respirace

kvašení (aerobní i anaerobní)

aerobní respirace