Učivo
Biologie

Genetika III

Lidské buňky jsou diploidní - obsahují dvě sady genetické informace. Znamená to, že na každý náš znak máme dva návody - dva návody na barvu oka, dva návody na hemoglobin, dva návody na krevní antigeny apod. Je to výhodné, protože pokud jeden návod bude poškozený, nemusí se nám pořád ještě nic stát - máme ten druhý. Toto je výsada některých pohlavně se rozmnožujících organismů. 
Pohlavní buňky jsou pak tzv. haploidní - mají chromozomů pouze polovinu (a kterou z těch dvou je dané úplně náhodou...). Protože pokud by nám matka i otec předali všechnu svou genetickou informaci, měly bychom v sobě návody celkem 4. 
Ne, že by neexistovaly organismy, které jsou sktečně více než diploidní - například banány jsou triploidní a chromozomů mají tři sady. 
Zasekli jste se? Řešení je zde
4 / 5

Doplň

Počet chromozomů není ve všech lidských buňkách stejný. Všechny tělesné neboli somatické buňky mají dvě sady chromzomů (jednu od otce a druhou od matky, jsou tedy tzv.   . Zatímco buňky pohlavní (vajíčka a spermie) mají jen polovinu informace a jsou tzv.   .