Učivo
Biologie

Genetika III

V metafázi se chromozomy dostávají do tzv. ekvatoriální roviny buňky (středu), kde se seřadí, aby je mohla buňka rovnoměrně rozdělit mezi dvě nově vznikající dceřiné buňky. Je to důležité opravdu pro pořádek, aby nedošlo k žádné chybě. V tomto stavu, kdy vypadají jako X mají chromozomy veškerou svou DNA znásobenou 2x a každá půlka (jedna tyčka), každého chromzomu se oddělí a bude tažena na opačný pól dělící se buňky, aby se zajistilo rozdělení v předchozí fázi zkopírované informace na dvě přesné poloviny.

V profázi dělení dochází ke spiralizaci chromozomů - tedy vzniku viditelných pentliček, metafáze je seřadí a připraví k rozdělení, v anafázi dochází k navázání chromzomů na tzv. dělící vřeténko, které je poctivě rozdělí a odtáhne na póly buňky, v telofázi dochází k vytvoření přepážky a oddělení nových buněk a chromzomy se opět despiralizují.
Zasekli jste se? Řešení je zde
3 / 5

Chromozomy známe jako taková X s dlouhými raménky - ale tuto podobu mají pouze ve chvíli, kdy se buňka dělí. Jinak vypadají jako tyčky. V které fázi buněčného dělení jsou chromozomy nejlépe vidět právě ve formě těchto X?