Učivo
Biologie

Ptačí budky

Sýkory jsou typickým dutinovým ptákem, ale samy si je vytvořit nedokážou, proto využívají otvorů po jiných ptácích (třeba strakapoudech). Budky jsou tak pro něvelkou pomocí při hledání bydlení. 
Výr je nenáročnou velkou sovou a svá mláďata vyvádí na holé skále na špatně dostupných římsách. Jiné sovy, ale hnízdí třeba v krovech stodol (sova pálená) nebo ve vykotlaných stromech.
Rehek potřebuje polootevřenou budku - hnízdí v krovech a tak stačí budku zajistit prkýnkem tak, aby z ní hnízdo nemohlo vypadnout, a udělat střechu jako ochranu před počasím, ale mezi střechou a zábranou by mělo zůstat několik centimetrů volného prostoru pro vlet.
Vrabec je naprosto nenáročný - umí se uhnízdit ve starých hnízdech jiřiček slepených z bláta, umí osídlit budku pro sýkorky nebo si prostě s radostí zaleze pod střešní krytinu do dutin a hnízdo si postaví ve střešní izolaci...
Zasekli jste se? Řešení je zde
3 / 5

Pokud se v tvém okolí vyskytuje nějaký druh ptáka a ty bys ho chtěl nalákat blíž a postavit mu bydlení, není to tak snadné. Každý pták totiž využívá trochu jiný typ obydlí. Pro koho postavíš co?

stavím si hnízda na římsách, moje budky jsou polootevřené, vypadají skoro jako polička
já si hnízda nestavím, prostě hodím vejce na skálu a hotovo...
bydlím v dutinách stromů, potřebuju budku s malým vletovým otvorem
já bydlím leckde, zalezu si do všemožné budky a rád lezu do střech rodinných domů, kde rochním v izolaci

rehek

výr

sýkora

vrabec