Učivo
Chemie

Metody dělení směsí

Na obrázku je zakreslena destilační aparatura. Destilace je metoda dělení kapalných směsí o stejné hustotě, ale různé teplotě varu. Právě na základě rozdílných teplot varu získáváme tu látku, kterou požadujeme.

Pojem destilace budeš mít určitě spojený s alkoholy a tzv. pálenkou. A to je správně. 

Jak destilace funguje?

Destilační směs (v našem případě zkvašené ovoce obsahující alkohol) je zahřívána v destilační baňce. Po dosažení teploty varu alkoholu se alkohol začne vypařovat. Jeho pára je ochlazena  chladičem (na obrázku trubice spojující dvě baňky), a jak už víš, ochlazený plyn kondenzuje zpět na kapalinu, která stéká do nádoby na destilát (na obrázku úplně napravo). To, která látka se právě vypařuje a kondenzuje zjistíme kontrolou teploměru (na obrázku tyčinka vložená do baňky s destilační směsí), jelikož teplota varu je typická pro jednotlivé složky směsi. 
Zasekli jste se? Řešení je zde
3 / 13

Na obrázku vidíš aparaturu pro jednu z metod oddělování složek směsí. Která to je?